Reggeli gondolatok 05.23

Még mindig a transzcendenciáról írok. Azért mert a materializmus és racionalizmus fojtogatja hitünket. Ma is három történetet írok a láthatatlan világ valóságáról. 

Angol tábort tartottunk amerikaiakkal a gyülekezetben. Mind fehér volt  és mind déli. Megkérdeztem a lelkipásztorukat hogy az evangélium nem dönti le a fehéreket és feketéket elválasztó korlátokat? Azt mondta, hogy testvéri a viszonyuk a fekete gyülekezetekkel de  mégsem tudnak nagyon együttműködni a gyakorlati különbségek miatt (ruha, zene, liturgia stb.)  Mi a baj velünk? Azt mondta a lelkész hogy semmi, de a feketék csak így hívják a fehér reformátusokat ott náluk: ,,frozen chosen”  - a fagyos választottak. Ez a mi betegségünk. Ebből kell gyógyulnunk. A transzcendencia hiányból. A fagyos elmés teológiánkból. Többet kell szívvel hinnünk és dicsérnünk az Urat. 

 

Fiammal beszélgettünk a hutu tuszi polgárháborúról.   Ez a zsidó holokauszthoz vagy a nankingi mészárláshoz mérhető egyik legsötétebb emberi történet. Ettől fekete Afrika nem mástól.  Hol van Isten kérdezi sok ember? Amikor  Mózes Éva ( https://en.wikipedia.org/wiki/Eva_Mozes_Kor )  Auschwitzben felnézett az égre és látta a szövetséges bombázókat hogy nem a lágert bombázzák hanem a hat kilométerre levő gyárat és akkor, arra gondolt, Isten elfeledkezett rólunk… Más azt mondta, hogy nincs is  Isten ha ez mind megtörténhet. De van!  25 éve Ruandában amikor ugyanaz a megtörtént ami akkor a zsidókkal, Romeo Dallaire  ( https://hu.wikipedia.org/wiki/Rom%C3%A9o_Dallaire

) kanadai tábornok is ott volt ENSZ katonaként. Utána ezt mondta Ruandáról:  Most már tudom hogy van Isten. Láttam az ördögöt Ruandában. Kezet is fogtam vele. Ha ott volt az ördög, akit láttam akkor már tudom hogy Isten is van.  

 

Szép történet az utolsó. Lelkivezetői gyakorlatomon voltam a Manrézában. A lelkigyakorlatozó imádkozott, jött és beszámolt imatapasztalatáról. Akkor úgy éreztem kezd kicsúszni a jó kerékvágásból, de a lelkivezető nem vezeti a lelkigyakorlatozót, hanem Istenre bízza őt. Ezért nem szóltam az irányváltásról, gondoltam még imádkozni kell erről mielőtt szóba hoznám. Ima közben jött egy bibliai kép, mintha Isten rámutatott volna: Erre kell menni! Felkészültem a következő beszélgetésre, ahol a lelkigyakorlatozó  akivel közben nem beszéltem, beszámolt ismét az imájáról. Elmondta hogy Isten adott neki egy bibliai képet ima közben, hogy erre kell továbbmenni! Ugyanaz a kép volt mint amit én láttam. Még hogy nincs transzcendens… Van, legfeljebb vakok vagyunk ha nem látjuk. 

 

Szeretettel: Balogh Tamás 

Ön itt van: Kezdőlap Alkalmak Reggeli gondolatok Reggeli gondolatok 05.23

Elérhetőségek

  • Tel/Fax: +36 28 410 191
  • Email:
    godollo@reformatus.hu
  • Levelezési cím:
    2100 Gödöllő, Szabadság tér 9.

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.


 

Lelkészi Hivatal

A Lelkészi hivatal hétfő, szerda, pénteki
napokon8-12 óráig újra nyitva tart.
Telefon: 06 28 554-821

Látogatóink

Oldalainkat 10 vendég és 0 tag böngészi

Gyülekezetünk számlaszáma

10700196-44800507-51100005
Kérjük utalásánál a közlemény mezőben tüntesse fel az utcanevet és házszámot is.
Külföldi utalás esetén:
   SWIFT: CIBHHUHB
   IBAN: HU74-1070-0196-4480-0507-5110-0005